čtvrtek 23. července 2015

AGNES

Název: Agnes
Originální název: Burial Rites
Autor: Hannah Kent
Rok vydání: 2013
Počet stran: 328
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vazba knihy: vázaná 
ISBN: 978-80-7321-726-6

Anotace:
Islandský příběh o touze a zradě. 
Děj se odehrává na Islandu, kde jsou lidské vztahy utvářeny nádhernou, avšak drsnou severskou přírodou, ale i každodenním tvrdým bojem o živobytí. Agnes Magnúsdóttir, mladá žena, je odsouzena za brutální vraždu svého pána a milence, a je poslána na izolovanou farmu strážníka Jóna Jónssona, aby zde čekala na popravu. Jeho rodina je zděšená, že má poskytnout domov odsouzené vražedkyni, a zpočátku jí opovrhuje. Jen Tóti, mladý kněz, který se stane Agnesinou duchovní oporou, cítí při svých návštěvách odsouzené potřebu porozumět jí a pochopit, co se vlastně stalo. Když však letní měsíce vystřídá zima a tvrdý farmářský život přinutí celou domácnost pracovat bok po boku, všichni Agnes poznávají blíže. Postupně se vynořuje její tragický příběh o touze a zradě a najednou vyplývá, že nic není tak, jak se na počátku zdálo. 

Recenze: Musím přiznat, že prvních pár desítek stran mi přišlo trochu zmatených. Hlavním důvodem byla islandská jména, která byla někdy až téměř nevyslovitelná a musela jsem se stále vracet, abych pochopila, o kom a kdo vlastně mluví. Jsem však ráda, že jsem knihu neodložila a vychutnala si jí až do konce, protože to rozhodně stálo za to. Příběh začíná v prvním zajetí Agnes, kam byla doslova odložena a kde čekala na popravu. Špína a hnus kobky, ve které Agnes pobývala i popis jí samotné je popsán tak autenticky a syrově, že pokud máte slabší žaludek a přesto si knihu chcete přečíst, určitě u toho nejezte. Po nějaké době je Agnes převezena k rodině strážníka Jónsonna. Zde sledujeme proměnu vztahu rodiny k ní a stranou nezůstává ani mladý kněz, který jí má pomoct dobrat se konečnému rozhřešení před Bohem. 

Autorka se případem poslední popravy na Islandu zabývala opravdu do hloubky, o čemž svědčí i fakt, že je příběh prokládán korespondencí týkající se Agnesina případu, která je podle všeho jen mírně upravenou verzí skutečných oficiálních dopisů uložených v archivech. Zhruba od půlky začal mít děj takový spád, že jsem se od něj nemohla odtrhnout. S Agnes začnete brzo soucítit a hltáte každou její větu, týkající se nejen samotných vražd, ale i jejích pocitů nespravedlnosti a odsouzení. Agnes za vraždy nebyla odsouzena sama a příběhem se nám letmo proplétají i osudy ostatních odsouzeni vších.   

Hodnocení:  Určitě doporučuji všem bez ohledu na věk nebo na to, jaký žánr upřednostňujete. A pokud budete knihu číst v chladných zimních večerech, svůj zážitek tím určitě umocníte. Po dočtení vyčerpávajícího a velmi emotivního závěru už mi nezbývalo nic jiného než se podivovat nad tím, jak tato kniha mohla skončit v Levných knihách za 39kč. Jedinou útěchou snad může být fakt, že už je téměř všude vyprodaná. Knize dávám * * * * z 5 (90%). 
A ještě jedna taková maličkost: zajímalo by mě, jestli jste si někdo stejně jako já během čtení pořád říkali: "Sakra, to je fakt dobrej námět na film!" :o) 


Výhodou jsou také poměrně velká písmenka a mezery mezi řádky takže zkušený knihomol zvládne tuto knížku přečíst během víkendu. Konec byl pro mě naprosto konsternující a stejně jako hlavní hrdinka jsem ke konci nemohla popadnout dech a srdce mi bušilo tak, že jsem myslela, že se mi rozskočí. O to víc emotivní to pro vás bude, když si od samotného začátku uvědomíte, že je kniha na motivy skutečných událostí.



2 komentáře: