čtvrtek 23. července 2015

URBAN GAMES

Název: Urban games 
Autor: A. T. Jurasek
Rok vydání: 2014
Počet stran: cca 193 
Nakladatelství: bezvydavatele.cz 
Vazba knihy: e-kniha (E-PUB, MOBI, PDF)
ISBN: 978-80-7504-129-6

Anotace: 
20 dní.
20 soutěžících.
200 milionů.


Urban games se zprvu jeví jako další tuctová reality show s poutavým sloganem hry, při kterých půjde o život. Soutěžící si myslí, že mají skvělou příležitost zbohatnout a začít nový život, ale hned při prvním úkolu zemřou dva hráči…
Druhý úkol se nezadržitelně blíží. A tvůrci her pro ně mají přichystáno spoustu dalších překvapení…

Uzavření ve Městě, aréně, kde se celá soutěž odehrává, se vzápětí rozjíždí diváky bedlivě sledovaná hra o přežití. Kdo ze soutěžících vydrží až do samého finále a kdo nakonec podlehne?

Recenze: K této prvotině českého autora A.T.Juraska alias Ondry z Knižního špajzu :-) by stačilo říci jediné: po menších úpravách ihned vydat a prodávat v knihkupectvích! Děj je plný napětí už od samého začátku, nenechá vás v klidu a vy musíte číst, číst a číst. Svědčí o tom i fakt, že jsem si knihu vzala do postele před spaním a odložila jí až po třetí hodině ranní, kdy jsem měla dočteno. Nenajdete zde totiž jedinou větu, která by tu byla navíc a zbytečně prodlužovala děj. 

Hry se odehrávají ve fiktivním městě, které pro ně bylo přímo stvořeno. Ze začátku vše vypadá, že půjde o běžnou reality show plnou alkoholu, osobních příběhů a rozvíjejících se milostných vztahů. Vše se změní vyhlášením prvního úkolu. Ani diváci, ani účastníci však nemají tušení, co se bude dít a jaký vůbec je charakter hry. Před vstupem do města byli všichni hráči seznámeni s tím, že mohou zemřít a nyní si začínají uvědomovat, že právě to se může každou chvílí uskutečnit..

Zajímavé bylo, že každá "kapitola" byla vyprávěna vždy z pohledu jiného účastníka hry, což vás ponořilo do děje ještě hlouběji a vy jste si našli cestu téměř ke každému. Upozorňuji, že některé scény popisující vraždy nebo zmrzačení jsou poměrně hodně brutální. Není to ovšem nic, co by patnáctiletý čtenář nerozdýchal. Mladším bych ale knížku raději nedoporučovala. A to i kvůli četným vulgarismům. 

Určitě se vám při čtení této recenze vybavila jiná, velice úspěšná kniha. A ano. Je to opravdu podobné Hunger games, ale věřte mi, že to vůbec ději neubírá na kvalitě a sama přiznávám, že ač se Hunger games na mém žebříčku knih řadí mezi nejoblíbenější tak Theo a některé jiné postavy mi byly v některých situacích více sympatické než většina soutěžících v Hunger games dohromady. A to je co říct! Teď už jen doufám, že bude ještě druhý díl nebo alespoň nějaká menší povídka o tom, jak to vypadá v zákulisí her. Takže jestli někdo váháte... neváhejte a pusťte se do toho, protože tohle je sakra jízda!  

Hodnocení: Naprosto strhující příběh mladého českého autora, který si rozhodně zaslouží, aby se o něm mluvilo. Celkové hodnocení * * * * a půl z 5 (90%). 

Aktualizace: S radostí oznamuji, že autor na své náklady plánuje vydání knihy v tištěné verzi. Sledujte facebook Urban Games a rozhodně si nenechte vydání knihy ujít! ;-) 

Tak knihu už mám doma. Hned jsem se na ní vrhla a musím uznat, že jí Ondra perfektně poupravil, přidal pár zajímavých novinek a jednoduše se mu moc a moc povedla :-) 

2 komentáře:

  1. Výborná recenze, taky se strašně těším, až Urban Games vyjdou jako tištěná kniha, já na ty e-booky moc nejsem, ale jakmile se to stane, hned si ji pořídím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a přiznám se, že tohle byla zatím moje první koupená e-kniha. Taky na to totiž moc nejsem, ale tady nešlo odolat :-)

      Vymazat