čtvrtek 23. července 2015

NEJDRAŽŠÍ DCERA

Název: Nejdražší dcera
Originální název: Dear daughter
Autor: Elizabeth Little 
Rok vydání: 2015
Počet stran: 432
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba knihy: vázaná 
ISBN: 978-80-242-4781-6

Anotace:
Bývalá vymetačka večírků Jane Jenkinsová je chytrá, okouzlující... a má za sebou deset let ve vězení. Kdysi byla na vrcholu slávy jako společenská celebritka, ale pak jí odsoudili za vraždu matky, krásky z vyšší společnosti známé svou charitativní činností a bohatými manželi. Kvůli formálnímu pochybení policie se Janie dostala na svobodu. Utíká před médii a zároveň se snaží sledovat stopy, které, jak doufá, ji dovedou k matčinu vrahovi. Problém? Janie si není úplně jistá, jestli jim není ona sama...

"Důvtipný thriller s úžasným spádem se rozhodně stane hitem pro fanoušky Zmizelé." People

Recenze: Tak pro začátek, se Zmizelou to nemá opravdu nic společného. Nebo já tam tedy žádnou podobnost, kromě toho, že se zde vše točí kolem nějakého tajemství nevidím. Navíc Zmizelá pro mě byla spíše zdlouhavým zklamáním. Takže pokud jste na tom podobně jako já, nenechte se přirovnáním ke Zmizelé od čtení Nejdražší dcery odradit. 

Jane, mladá dívka, poněkud tvrdšího charakteru, ovšem s příjemnou absencí zbytečných emocionálních výlevů je po propuštění z vězení, ve kterém se ocitla po obvinění z vraždy své matky rozhodnuta  za každou cenu přijít celé záležitosti na kloub a zjistit, co se s její matkou stalo a kdo jí zavraždil. Sama si ale díky ztrátě paměti není jistá, jestli vrahem nebyla ona. Začíná proto pátrat na vlastní pěst a jejím jediným vodítkem je jméno, které zaslechla v posledním rozhovoru své matky s neznámým cizincem v den, kdy byla zavražděna. Neví, jestli se vydává tím správným směrem a jestli nejde jen o hledání neexistujícího, ale je ochotna to risknout a zjistit pravdu. 

Vzhledem k tomu, že je v médiích díky svým výstřednostem i celému procesu obvinění známá (něco jako Lindsay Lohan, jen nemáte chuť rozmlátit monitor vždy, když o ní čtete), musí se skrývat a zcela změnit nejen svůj vzhled, ale i své chování. V patách jí je navíc blogger, který je přesvědčen, že vražedkyní byla ona a vypisuje na nalezení jejího současného místa pobytu vysokou odměnu.



Děj je plný nečekaných zvratů a odhalení, které dělají z Nejdražší dcery jednu z nejméně očekávaných knih, které jsem za poslední měsíce přečetla. Janie je zde ve vzpomínkách věnovaných její minulosti popisována jako chladná mrcha, která si díky majetku své matky a jejich mužů prakticky celý život dělala, co se jí zachtělo. A je sympatické, že to ani ona sama po tolika letech nepopírá a své chování si uvědomuje. To jí však paradoxně pomůže v hledání pravdy a ze zákeřného spratka se tak stává cílevědomá, i když stále lehce arogantní žena, které ale nejde nefandit. Jestli pátrání Jane bude úspěšné a jestli se dopátrá pravdy nebo zjistí něco úplně jiného, co možná sama ani vědět nechtěla vám samozřejmě neřeknu. Určitě to ale stojí za zjištění a jsem přesvědčená, že vás kniha nezklame. Jedině pokud jste fanoušky Zmizelé :o) 


HodnoceníCelkově shrnuji knihu jako brilantní thriller mladé autorky plný překvapujících zvratů, bez zbytečných řečí kolem. I přesto si neodpustím jedno velké mínus. Určujícím faktorem této výtky je asi fakt, že jsem žena a muž by se nad tím možná ani nepozastavil, ale teda takhle odfláknutou milostnou scénu, na kterou jsem čekala snad půl knihy autorce asi jen tak neodpustím a strhávám za ní pár procent dolů. **** (90%)



Žádné komentáře:

Okomentovat